Contact

SYSTALL B.V.
Distributiestraat 51 N
4283 JN Giessen

T +31 (0)183 66 16 10
F +31 (0)183 66 18 10

E info@systall.nl
I www.systall.nl

Energiebesparing

Leaflet zonnestroomsystemen

Klik hier voor onze leaflet over zonnestroomsystemen.

Verlichting

Verlichting biedt één van de gemakkelijkste manieren om energie te besparen. Overschakelen op groene alternatieven heeft een onmiddellijke invloed op energieverbruik, CO2-uitstoot, het milieu en verbetert tegelijk de lichtkwaliteit.

Hoog rendement

Hoeveel verbruikt u aan energie? En hoeveel van de kosten gaat op aan verlichting? Ook u kunt enorm besparen met de juiste verlichting, zonder dat het ten koste gaat van de lichtkwaliteit. Bij installatie houden wij rekening met de juiste hoeveelheid licht, met gelijkmatigheid en het juiste type verlichtings-armatuur in combinatie met de gebruikte lichtbron. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan beeldschermvriendelijke armaturen, speciale armaturen in vriesruimten en armaturen om wandstellingen in winkels aan te stralen. Afhankelijk van de toepassing; voor kantoorruimte met werkplekken, winkel, magazijn of fysiopraktijk wordt een verlichtings-plan en een lichtberekening gemaakt. Hierbij wordt uitgegaan van de meest actuele norm voor binnenverlichting.

Lange levensduur lichtbronnen

MASTER TL-lampen; gaan langer mee waardoor de kosten bij einde levensduur lager zijn; zijn energiezuiniger wat tot lagere stroomkosten en CO2-uitstoot zal leiden; hebben een betere lichtkwaliteit; lopen voorop qua hoeveelheid gevaarlijke stoffen (RoHS & Ecolabel).

Hoogfrequent verlichting

Door het toepassen van electronische voorschakelapparaten ipv conventionele verbruikt de verlichting minder energie en gaan de lichtbronnen langer mee. Systall past deze verlichting vrijwel altijd standaard toe.

Led verlichting

De LED-lamp verbruikt minder energie dan de spaarlamp, tl-lamp en de traditionele gloeilamp. Andere voordelen van LED zijn:

  • energiezuinig en kostenbesparend;
  • lange levensduur;
  • compact en sterk;
  • hoge lumen/watt verhouding;
  • geringe warmteontwikkeling.

Systall beschikt over veel technische kennis als het gaat om de LED verlichting. Het beste installatie advies hierover krijgt u daarom ook van onze deskundigen op dit gebied.

Automatisch in- en uitschakelen, automatisch regelen (vraaggestuurd)

In veel gebouwen wordt integraal verwarmd, gekoeld, geventileerd en verlicht, waardoor veel energie nutteloos wordt ingezet omdat niet alle vertrekken worden gebruikt of minder intensief worden gebruikt. In kantoren is de bezettingsgraad vaak maar 60 à 80%. Ongebruikte vertrekken behoeven bijvoorbeeld niet verlicht (en geventileerd) te worden. Door het gebruik van sensoren kunt u tot wel 30% aan energie besparen. Ook kunt u energie besparen door de verlichting minder intensief te laten branden wanneer er voldoende daglicht naar binnen valt.

Zonne-energie

Het gebruik van duurzame energiebronnen wordt steeds groter. Echter, actie ondernemen om daadwerkelijk tot nieuwe vormen van energieopwekking over te gaan blijkt een grote stap. Zonne-energie kan benut worden om thermische (zonneboilers) of elektrische (zonnepanelen) energie op te wekken. Systall heeft de nodige ervaring opgedaan in beide vormen van zonne-energie opwekking. Onze vestiging in Neede is voorzien van een zonnestroominstallatie. Onze specialisten adviseren u graag over de mogelijkheden van deze duurzame energiebron.

Verwarming

Systall heeft al meer dan 35 jaar ervaring met het ontwerpen en installeren van centrale verwarmings installaties. Van traditionele systemen met radiatoren en convectoren tot laagtemperatuursystemen met hoog rendementsketels en/of warmtepompen, luchtverwarmingssystemen direct en indirect gestookt.

Warmte terugwinning

Om energie te besparen en een comfortabel binnenklimaat te creëren levert Systall systemen om warmte terug te winnen. Warmteterugwinning betekent dat de warmte uit de lucht die afgevoerd wordt, voor maximaal 95 procent weer in de toevoerlucht wordt gebruikt. Denk hierbij aan ventilatiesystemen voor kantoren, praktijkruimtes, sportcentra en de horeca. De lucht die via deze systemen wordt afgezogen geeft zijn warmte af aan de, geheel gescheiden en gefilterde, verse luchttoevoer. Door het hoge rendement is na verwarming niet noodzakelijk. Hierdoor kan zonder hinderlijke tocht, maar ook zonder geluidsoverdracht (van en naar buiten) adequaat worden geventileerd. Daarnaast leveren en monteren wij warmteterugwinunits voor dakopstellingen, speciaal voor balansventilatiesystemen in de utiliteit of gestapelde woningbouw.

Warmte-/koude opslag

Warmtekoudeopslag (WKO) in de bodem is een techniek die onder andere bij kantoren, congrescentra, scholen en zorginstellingen steeds vaker wordt toegepast om substantiële energiebesparing te realiseren. Bij WKO wordt de bodem gebruikt als opslag voor thermische energie. ’s Zomers zorgt het grondwater voor koeling en in de winters voor verwarming. WKO kan ook gecombineerd worden met energie uit asfalt, zonnecollectoren en grond(water)saneringen. Het resultaat is een energiebesparing van 10 tot 50% en tot een vermindering van de CO2 -uitstoot. Het is bedrijfszeker en geeft lagere exploitatiekosten.

Warmtepompen

Een warmtepomp is een systeem dat werkt als een omgekeerde koelkast, het verwarmt uw huis of pand op een duurzame manier. De warmtepomp maakt gebruik van restwarmte uit lucht en bodem(water). In de zomer houdt het warmtepompsysteem uw huis koel. Een warmtepomp is een systeem dat net als een CV-installatie of zonnecollector het huis kan voorzien van verwarming en warm water. Een warmtepomp kan bovendien ook koelen. Het rendement voor verwarming kan oplopen tot 140 procent. De bron van warmte is bovendien onbeperkt en kosteloos beschikbaar: grond- en oppervlaktewater, buitenlucht en ventilatielucht.

Ventilatie

We brengen onze meeste tijd binnen door. In uw woning, op uw werk of school. Op al deze plaatsen kan een slechte kwaliteit van het binnenmilieu leiden tot gezondheidsklachten. De effecten variëren van gevoelens van ongerustheid tot ernstige ziekten als astma en kanker. Gezondheidsklachten kunnen worden voorkomen door goed te ventileren. 24 uur per dag! Kortom, een goede ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat.

Bij mechanische ventilatie voert een ventilator de binnenlucht continu naar buiten af. Via klepramen of roosters in de gevel (kozijnen, muren) komt verse lucht op natuurlijke wijze het gebouw binnen. Er zijn tegenwoordig talrijke vormen van mechanische ventilatie, afhankelijk van de behoefte van de gebruiker. Daarbij draait het altijd om de juiste balans tussen aan- en afvoer van frisse lucht.

Koeling (airconditioning)

Airconditioning zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Mensen voelen zich prettig bij een bepaalde temperatuur en vochtigheidsgraad en leveren daarbij de beste prestaties. Dankzij airconditioning worden deze twee variabelen beheersbaar. Een constante, gewenste temperatuur maakt het verblijf in een ruimte aangenaam. Belangrijker nog is het vochtigheidsgehalte. Ons lichaam staat warmte af door uitstoot van vocht. Als de omringende lucht verzadigd is, krijgt ons lichaam problemen met de warmte-afgifte, waardoor een benauwd gevoel ontstaat. Airconditioning zorgt niet alleen voor verkoeling tijdens warme dagen, maar ontvochtigt tevens de lucht waardoor een aangenaam binnenklimaat ontstaat.

Zonneboiler

Een zonnecollector of zonneboiler bespaart bijna de helft van de energiekosten voor warm water. Water verwarmen met zonne-energie voorkomt dus veel CO2-uitstoot. De kosten van een zonneboiler zijn hoog, maar de landelijke subsidieregeling maakt aanschaf wat aantrekkelijker. Er zijn drie soorten zonnecollectoren die warm kraanwater leveren:

  • standaard zonnecollector
  • cv-zonnecollector
  • compact zonnecollector

Daarnaast is er de zonneboilercombi, de boiler die ook het huis verwarmt. Een zonneboiler is altijd duurzaam: zonlicht raakt immers nooit op, en bij gebruik van zonne-energie komt nauwelijks CO2 vrij. Als zonneschijn even onvoldoende is, dan stookt een naverwarmer het water warm.